RENOVARE | ACOPERIS

Acoperis

Acoperişul clădirii este de tip şarpantă lemn cu o apă pe corpul din lateral dreapta, două ape la corpul principal şi corp spate, trei ape deasupra casei scării principale şi cu patru ape deasupra casei scării secundare. Structura acoperişului este realizată din ferme tip macaz cu descărcări pe grinzi transversale rezemate pe zidurile de rezistenţă şi amplasate deasupra planşeului de pod.


Se pot observă două tipuri de învelitori. Partea din mijloc a faţadei, ieşită în consolă are o formă circulară şi prezintă o învelitoare din tabla. Restul clădirii prezintă învelitoare din ţiglă ceramică profilata.

acoperis Piata Victoriei Nr 4

Descriere degradări acoperiş şi învelitoare

Starea structurii acoperişului este relativ bună exceptând anumite zone în care este necesară înlocuirea unor elemente din lemn (căpriori, pane). Învelitoarele prezintă degradări în anumite zone. O cauza importantă pentru multe din aceste degradări o reprezintă infiltraţiile cu ape rezultate din lipsa intervenţiilor periodice. Pe toată suprafaţă acoperişului se pot observă zone cu ţigle degradate şi cu şipci deformate.

O problemă foarte mare în momentul de faţă o reprezintă porumbeii care au dăunat şi dăunează în continuare elementele de tablă. Totodată, datorită lipsei unor elemente ale acoperişului, întregul pod este plin cu excremente de porumbei.

Accesorile de tinichigerie de la dolii, jgheaburile şi burlanele sunt corodate şi degradate pe anumite porţiuni. La nivelul faţadei principale se observă deplasări ale învelitorilor din tabla deasura zonei centrale, degradarea paziilor de tablă de la partea superioară a timpanului, de la streaşina şi de la brâuri.